Om inspirasjonskilder
PÅ ET GENERELT PLAN // PUBLISERT 27. OKTOBER 2024
Når jeg tenker på inspirasjon, tenker jeg på det som impulser, som finnes i alle ting og ikke-ting. Jeg kan få minst like sterke impulser av objekter og situasjoner som ikke originalt satte ut for å være kunst; Relasjoner, skyformasjoner, tekst, samtaler, materialer og farger. Tekst hentet fra Fragment av Lars Norén.
De verkene som gir meg mest inspirasjon, er gjerne de som spiller på flere plan, som både forteller en historie, og som kan oppleves sanselig - som jeg både kan se og fornemme. Kunstner: Per Inge Bjørlo, her stilt ut på Jugendstilsenteret i Ålesund, 2021.
Barnetegninger er en av mine største inspirasjonskilder. Det ligger noe uslipt, ekte, og fritt i streker laget av barn, som enda ikke har blitt formet til å være overtenkende eller selvkritiske. Til venstre, et utsnitt av en av mine tegninger, ca. 2001.
Når jeg forteller, i ulike sammenhenger, at jeg jobber med kunst, blir jeg fra tid til annen møtt med spørsmål om hvor jeg finner inspirasjon. Den første tanken som slår meg, gjerne følgende av et panikkaktig jernteppe, er at jeg burde komme med navn på alle kunstnere jeg ser opp til. Når jeg nå har sittet en stund å tenkt på hva som faktisk inspirerer meg, ble jeg først oppmerksom på at jeg er usikker på hvordan inspirasjon egentlig defineres.
Min venn, google, forteller at det å inspirere er å “tilskynde, stimulere eller oppmuntre til handling.” Jeg beundrer en lang rekke kunstnere, og blir både ubevisst og bevisst påvirket av andre kunstneres virke. Likevel er det ikke først og fremst i møte med andres verk at jeg føler meg mest inspirert til å produsere. Det er heller svermen av alt som til slutt har resultert i verket, som gir meg mest inspirasjon. Prosessene til de ulike kunstnerne; skissene, historiene, atelierene, notatene, de uperfekte test-trykkene. Lekingen og letingen etter et uttrykk. For min del er det her den smittsomme kreative energien ligger.